XI Pro Rege

<< X Studies

Godfried voert campagne voor Koning Leopold III op de Grote Markt in Aarschot
In 1950 bewijst een jonge Godfried zijn belgitude. Hij schaart zich pal achter koning Leopold III en maakt deel uit van het campagneteam voor de eerste en enige nationale volksraadpleging als oplossing voor de koningskwestie.

In 1956 volgt Frie een officiersopleiding bij de landcomponent van defensie


Godfried, reserve officier


Leuven kermis (1956)

« Inter arma silent leges »
« Onder het wapengeweld zwijgen de wetten »

Frie omschreef zijn legerdienst als de mooiste periode van zijn leven.

Frie als ere-voorzitter Koninklijke Oudstrijdersbond Wolfsdonk-Langdorp

Paul, Frie, Fred, Jos. Fred verbleef tijdens de bevrijding als Engels soldaat bij de familie Van Kerckhoven.

In 1982 en 1983 verplicht vader ons de afleveringen van de BRT-televisiereeks over de Tweede Wereldoorlog ‘De Nieuwe orde’ door Maurice de Wilde (1923-1998) te volgen. Wanneer ‘de führer uit Bouillon’ Léon Degrelle (1906-1994), die de Belgische fascistische beweging Rex oprichtte in beeld verschijnt zie ik het afgrijzen en de angst in de ogen van mijn vader. Voor de rest heb ik mijn vader nooit angstig geweten.

 • Frie is ere-voorzitter Koninklijke Oudstrijdersbond Wolfsdonk-Langdorp en Bestuurslid Koninklijk Verbond Veteranen Z.M. Koning Leopold III, gewest Hageland.
 • «Papa dacht voor mij te kunnen bepalen wat belangrijk is of essentieel. Hij deed een poging om van mij een reserveofficier te maken. Na een strenge opvoeding was mijn honger naar huid, herrie en hosanna te groot. Ik volgde een Franstalige opleiding als vrachtwagen instructeur en was daarna niet meer geneigd om naar de pijpen van mijn oversten te dansen. Trok naar de psychiater van het militaire hospitaal met de klacht angst te hebben van mannen in uniform, dat ik zinnens was van de viaduct van Vilvoorde te springen. De rest van mijn legerdienst trok ik als geesteszieke dubbel soldij, ging werken als couchetiste bij Wagons-Lits. En alsof dat nog niet genoeg was dook ik tijdens het weekend in de Brusselse gay-nachtcultuur met het officiersuniform van mijn vader aan.» – Pieter

  Een gevoel, een gedachte bestaat voor mij pas echt wanneer ik er tegelijkertijd exact het tegenovergestlede bij kan voelen of van kan denken. Gerrit Komrij (1944-2012)

  Grade das Gegenteil tun heisst auch nachahmen, es heisst nämlich das Gegenteil nachahmen. G.C. Lichtenberg (1742-1799)

  Juist het tegenovergestelde doen is ook navolgen, namelijk van het tegendeel.

  XII Rang en stand>>>

  Copyright Pieter.fr